Neden Siber Güvenlik?

Bu yazımızda siber güvenlik hizmetleri tercih ederken nelere dikkat edilmesi gerekir konuları aktarılmaya çalışılacaktır.

Siber, dijital olan her şey anlamına gelir. Dijital hesaplamayı gerçekleştiren cihazlarınız olabilir. İnternet ile ilgili her şey Siber kategorisine girer.

Siber güvenlik terimi, çevrimiçi bilgilerinizi korumak için çevrimiçi hizmetler aracılığıyla sunulan güvenliği ifade etmek için kullanılır. Siber güvenlik, bilgisayarları, ağları ve verileri yetkisiz erişime, güvenlik açıklarına ve siber suçlular tarafından İnternet üzerinden yapılan saldırılara karşı korumak için tasarlanmış teknolojiler ve süreçler anlamına gelir. Siber güvenlik ağ, veri ve uygulama güvenliği için önemlidir.

Siber Güvenlik, söylenmesi kolay ama sağlanması ve yaşatılması zor olan bir şeydir. Ölçüsü için fiziki bir metre yoktur ancak kurumların siber tehditlere karşı korunması ve önlem alması gerekmektedir.

Siber güvenliğin önemi artıyor. Temel olarak, toplumumuz teknolojik olarak her zamankinden daha bağımlı ve bu eğilimin yavaşlayacağına dair hiçbir işaret yok. Bu, sosyal medya hesaplarında sosyal medya gönderileri şeklinde herkese açık olarak paylaşılan hassas veriler veya Dropbox ve Google Drive gibi bulut hizmetlerinde depolanan kredi ve banka kartı bilgileri ile anlaşılabilir.

Gerçek şu ki ister bir birey ister küçük bir şirket ya da büyük birçok uluslu olun, her gün bilgisayar sistemlerine güveniyorsunuz. Bulut hizmetlerinin, IoT’nin ve hatta akıllı telefonların kullanımında nasıl eşi görülmemiş bir ilerleme olduğu da oldukça açık. Söylemeye gerek yok, birkaç on yıl önce alakasız olan bu artış, sonsuz sayıda güvenlik tehdidini de beraberinde getirdi.

Sızma Testi, sistem veya ağı çeşitli kötü amaçlı tekniklerle değerlendirerek bir uygulamadaki güvenlik açıklarını belirleme işlemidir. Bir sistemin zayıf noktalarından, bu süreçte yetkili bir simüle edilmiş saldırı yoluyla yararlanılır.

Bu testin amacı, sisteme yetkisiz erişimi olabilecek bilgisayar korsanları gibi yabancılardan önemli verileri korumaktır. Güvenlik açığı belirlendikten sonra, hassas bilgilere erişim elde etmek için sistemden yararlanmak için kullanılır.

Sızma testi aynı zamanda penetrasyon testi olarak da bilinir ve sızma test uzmanı da etik hacker olarak adlandırılır.

Tutku, beceri ve teknik bilgi, başarılı bir pentester olmanın anahtarıdır. Elbette güvenlik açıklarını bulabilmek önemlidir, ancak bir güvenlik açığının uygulama veya ağ üzerindeki etkisini tanımak da aynı derecede önemlidir. Dolayısıyla siber güvenlik hizmetini aldığınız kurumun bu konudaki deneyimi ve tecrübesi fiyattan daha önemli olmalıdır. Çoğu adı önemli diye çalışılan teknoloji firmalarının aslında işlerde uzman sızma testi uygulayıcısı kullanmadığını gözlemleyebilirsiniz. Onun için firmanın adından çok sızma testinin uzmanlığına bakınız. Olağanüstü problem çözme becerileri, azimli bir kararlılık, ayrıntılara kendini adama ve alandaki en son trendler hakkında sürekli eğitim alma arzusu gerektirir. Başarılı etik bilgisayar korsanları, üstünlük sağlamak için bu niteliklerin her birine yüksek düzeyde sahip olmalıdır.

Penetrasyon testi ile bir bilgisayar sisteminin, bir web uygulamasının veya bir ağın güvenlik açıklarını anlayabiliriz.

Sızma testi, sistemde kullanılan mevcut savunma önlemlerinin herhangi bir güvenlik ihlalini önleyecek kadar güçlü olup olmadığını söyleyecektir. Sızma testi raporları, sistemin saldırıya uğrama riskini azaltmak için alınabilecek karşı önlemleri de önerir.

Bilgi güvenliği sistemlerinizdeki güvenlik açıklarını tespit etmek, bilgi güvenliği uyumluluk süreçlerinin büyük bir bölümünü oluşturur. Sisteminizde herhangi bir siber saldırıya yer bırakabilecek açıkların tespit edilerek düzeltilmesini sağlamak için uygulanmaktadır. ISO 27001:2002 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemindeki sızma testi (veya penetrasyon testi), uyumluluk süreci sırasında bunu yürütür.

Sızma testi yapan kuruluşlar, siber saldırılar ve bilgi kaybından kaynaklanan yasal ve mali sorunlarla karşılaşma riski daha düşüktür. Sızma testi, riski ortadan kaldırmak için tam bir çözüm olmasa da onu büyük ölçüde azaltır ve bu nedenle tüm kuruluşların dikkate alması gereken bir şeydir.

ISO 27001, bilgi güvenliği ile çalışan her kuruluşun sertifika alması gereken bir uyumluluk standardıdır.

ISO 27001 ile kuruluşlar, verilerini nasıl saklayacakları ve koruyabilecekleri konusunda rehberlik alabilirler. Toplu olarak, bir kuruluş genelinde bir Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi (BGYS) oluşturmak için bir temel sağlar- verileri kaybolmaya, yetkisiz erişime ve ifşaya karşı korurken aynı zamanda ilgili tüm düzenlemelerin karşılanmasını sağlayan bir sistem.

Ekonominin tüm sektörlerini yöneten standart bir dizi güvenlik yasası vardır. Bu kurallar, işletmelerin sürekli güvenliği ve müşterilerinin ve müşterilerinin korunması için gereklidir. Güvenlik açığı izleme ve düzeltme prosedürleri, ISO 27001 ve PCI DSS (Payment Card Industry Data Security Standard) de dahil olmak üzere bu standartların hemen hepsinde ele alınmaktadır. Güvenlik açıklarını yakından takip ettiklerini, önem derecelerini hesapladıklarını ve yeterli düzeltmeleri uyguladıklarını gösterme sorumluluğu işletmelerin üzerindedir. Bu amaca sızma testi kullanılarak ulaşılabilir.

Bir sızma testini tamamladıktan sonra, güvenlik analistleri buldukları kusurları, yaratabilecekleri olası zararları ve sorunları çözmeye yönelik tavsiyelerini belgeler. Sorunlar giderildikten sonra yeni taramalar alınır. Sonraki bir taramada tüm güvenlik açıklarının giderildiği ortaya çıkarsa, sızma testi şirketi bir pentest sertifikası sağlar.

Bu sertifikanın kuruluşların herhangi bir güvenlik standardına uyduğunu kanıtlamadığını unutmayın. Bu sadece, sisteminizin belirli bir zamanda hatasız kalacağına dair bir sözdür, bu da hem size hem de müşterilerinize fayda sağlar.

Güvenlik açığı yönetiminden çok daha fazlasını kapsayan yasal uyumluluk denetimini geçmek için pentest raporuna ve sertifikasına ihtiyacınız olacak. Pentest sertifikası almak uyum için önemli bir adım olsa da tek başına yeterli değildir.

Secrise firması, siber güvenlik alanında bütün ihtiyaçlarınızı karşılar. Özellikle ISO 27001:2022 BGYS ve PCI DSS danışmanlık ve belge/sertifika hizmetlerinde uzmanlaşan firmamız ile bütün ihtiyaçlarınızı tek bir yerden görmeniz mümkündür.